víztisztítás - klórdioxid
A klór-dioxid a klórnál 2,5-szer hatásosabb fertőtlenítőszer

A Föld ivóvízkészlete egyre szennyezettebb, fertőzöttebb. A folyókból, tavakból nyert nyersvíz emberi fogyasztás előtt tisztításra szorul. Ennek egyik módja az oxidálószerek és oxidációs technológiák alkalmazása, ilyen például a klóros, a klóroxidos, a kálium-permanganátos és az ózonos oxidáció.

1. Klóros oxidáció

– elsősorban baktériumok elpusztítására, azaz fertőtlenítésre alkalmazzák

A klórgáz vízben való oldódásakor két sav keletkezik: hipoklórossav és sósav. A folyamat a következő egyenlet szerint megy végbe:

Cl2 + H2O = HOCl + HCl

Ez a hipoklórossav a vízhez hasonló molekulaszerkezete miatt könnyen behatol az élő sejtekbe, ahol az enzimrendszerrel irreverzibilis reakcióba lép és így fejti ki mérgező (oxidáló) hatását.

2. Klór-dioxidos oxidáció

– fenolszármazékok semlegesítésére használják és baktériumölő hatású

A klór-dioxidot a felhasználás helyén nátrium-kloritból sósav hozzáadásával állítják elő:

5 NaClO2 + 4 HCl = 4 ClO2 + 5 NaCl + 2 H2O

A klór-dioxid fény (valamint hő hatására) elbomlik elemeire:

2 ClO2 = Cl2 + 2 O2

Majd tovább folytatódik a klóros oxidáció.

A klór-dioxid a klórnál 2,5-szer hatásosabb oxidálószer, hatása gyakorlatilag nem függ a szennyvíz pH-jától, ugyanakkor az oxidáció sebessége is nagyobb.

3. Kálium-permanganátos oxidáció

– vas és mangán eltávolításánál használatos, többnyire klórozással vagy adszorpciós folyamatokkal kombinálva

MnO4 + 5 Fe2+ + 8 H+ → 5 Fe3+ + Mn2+ + 4 H2O

Előnyös tulajdonsága, hogy vízben oldva mangán-dioxid-hidrát csapadékot is képez és ez kitűnő adszorbens, illetve a kicsapódó vas(III)-hidroxid pelyhekhez hozzátapadnak a vízben helyenként megtalálható As+5-ionok. Emiatt adagolását pehelyleválasztásnak kell követnie (ülepítés, szűrés).

4. Ózonos oxidáció

– vírusölő hatás

Az ózon nem stabil molekula, vízbe kerülve néhány perc alatt teljesen szétbomlik oxigénre:

O3 = O2 + ¸ O ‘

Az ózonból  naszcensz (atomáris)  oxigén szabadul fel, ezért nagyon erős oxidálószer. A nagy szerves molekulákat roncsolja és vízben jól oldódó, kevésbé illó, oxigénben gazdag, kisebb molekulákra bontja. Minél nagyobb a víz pH-ja, ez a bomlás annál gyorsabban megy végbe.

Az ózonos technológia előnye, hogy az ózon azonos hatékonysággal roncsolja a szerves anyagokat, illetve oxidálja a szervetlen szennyezőket, mint a klór, ugyanakkor egészségkárosító melléktermékek általában nem keletkeznek. Vannak azonban olyan szerves anyagok, amelyek e hatásnak ellenállnak: pl. a kloroform, a benzol, az alifás alkoholok, a szerves klórtartalmú növényvédő szerek.

szerző: Á. E.


A korszerű fertőtlenítő eljárásoknál fontos, hogy környezetkímélő vegyszereket és eljárásokat alkalmazzanak. Többek között ilyen a klór-dioxid alapú TwinOxide technológia.

További tájékozódás a Google keresőben ezekkel a kulcsszavakkal: ivóvíz-fertőtlenítésvíztisztítás, ivóvízkezelés, vegyi fertőtlenítőszerek vásárlása