Miért hasznos a fűtés infrasugárzással?

ipari infrafűtés
Kerámia fűtőtestek – infrasugárzók

Tapasztalatból sokan, elméleti szinten azonban kevesebben tudják, hogy a viszonylag alacsony léghőmérsékletet, melyet normál körülmények között hűvösnek érzünk, infravörös sugárzással együtt már kellemesnek találjuk. Ez a hősugárzás fizikai természetéből és hőérzékelésünk biológiai sajátságaiból fakad. A tudományos alapok pontos ismerete nélkül is könnyű megérteni, miért ezt a hatásmechanizmust használják fel a korszerű radiátoros fűtéseknél, és miért ugyanezen alapulnak az úgynevezett infrapaneles fűtések is az ipari helyiségek gazdaságos kifűtésére.

Innovatív infrafűtési megoldások az iparban és háztartásokban

A dolog lényege annyi, hogy az infrapanel elektromos energiát alakít infravörös sugárzássá. Ezt a fénytartományt az emberi szem nem érzékeli, ezért az infrákat gyakran sötétsugárzó berendezéseknek nevezik.

Ez a hőtechnológia ma már minden iparvállalat számára elérhető fűtési rendszerként áll rendelkezésre. Az infra-fűtőpanel legtöbbször egy tábla (azaz téglalap) alakú, általában falra szerelt fűtőtest, amelynek a fűtő oldalán az energiaáramlás maximális, ellenkező irányban pedig minimális. A sötétsugárzó paneleket egyenletesen elosztva szerelhetjük fel a helyiség falaira. A fűtőpanelek felületi hőmérséklete kb. 90° C, de ez állítható alacsonyabbra és magasabbra is.

Ellentétben az ultraibolya sugárzással, amely éget, és a mikrohullámúval, amelyet a mikrosütőkben alkalmaznak, az infra-fűtőpanel sugárzása hosszúhullámú (infravörös), és a fűtésre használt készülékek kibocsátotte mannyiségben az emberi szervezetre jótékony hatása van. Ez a hullámszerűen terjedő fajtája a hőnek fontosabb az ember számára, mint maga a levegő hőtartama.

A legtöbb infrapanel-webáruház honlapján olvashatjuk, így közismert ténynek számít, hogy ha a helyiségben mondjuk 24° C hőmérsékletű a levegő, de a falak hűvösebbek (pl. 16° C), nem olyan kellemes a közérzetünk, mint 22° C-os levegőnél és 18° C-os falaknál.

Csarnokok, műhelyek fűtése infrával

Ipari létesítmények infrafűtésénél a sugárzás nagy részét az optimálisan elhelyezett sugárzó infra-fűtőpanelek biztosítják. Más fűtési módoknál vagy nincs elegendő melegítő felület a hőleadáshoz, vagy elhelyezésük nem teszi lehetővé, hogy teljes egészében befűtsék a teret, amelyben a termelés folyik.

A fűtési technikák alapelveinek megfelelően jóval előnyösebb, ha több darab, de alacsonyabb teljesítményű hőforrást használnunk egyenletesen szétosztva a helyiségben, semmint ha egyetlen nagy teljesítményű hőforrásunk lenne. Ebből következően a csarnok vagy más ipari helyiség hőmérséklete függőlegesen egyenletesebb lesz. Ezt például a szerelőműhely munkahőmérsékletét a mennyezeten elhelyezett sötétsugárzó panelek kiválóan biztosítják. A pontosan megtervezett és ma már számítógéppel programozható hőszabályozás is segíti a gazdaságos működtetést, figyelembe veszi a szigetelési sajátosságokat és a hőnyereséget a helyiségben (pl. ablakon keresztüli napsugárzás, több személy jelenléte, elektromos fogyasztók üzemeltetése, léghuzat fellépése). Műszak végeztével, éjszaka vagy a munkaidőben a helyszínen tartózkodók ideiglenes távolléte esetén (pl ebédidő) csökkenthető a melegítőkapacitás, s ezzel a hőmérséklet is a termelőegységekben.

Infrafűtés a lakótérben

Prémium minőségű infrapanelek és kerámia sötétsugárzók

A karbonszálas és kerámiaszemcsés vagy más felépítésű sötétsugárzó fűtőpanelek rövid időn belül elérik a maximális kisugárzási hőmérsékletet, és a fűtés bármikor gyorsan újraindítható. A lakótér minden helyiségének felmelegítése és hőtartása külön vezérelhető. Amíg a tradicionális padlófűtésnek vagy a hagyományos központi vízfűtésnek előbb nagy anyagtömeget kell felmelegítenie (padlót, illetve a sok litérnyi vizet a kazánban és radiátorban), addig az elektromos fűtés kerámia infrapanelei 15 perc alatt elérik a maximális fűtőteljesítményüket. A panelek felületi hőmérséklete elegendő hőtartalékot biztosít a folytonossághoz. Az ideális fűtési hőmérséklet – a lakók ugyanazon komfortérzete mellett – minden lakóhelyiségben alacsonyabb lehet, mint más házfűtési módoknál.

Infrapanelekkel emiatt is 30-60 %-os költségmegtakarítás is elérhető a hagyományos fűtési módok (gázkonvektor, radiátoros melegvízfűtés, padlófűtés és hőtárolós kályha) fogyasztásával szemben.

A villanyszerelés egyszerű, a beruházási költségek – a klasszikus fűtéshez viszonyítva – alacsonyak.

kültéri infrapanel rendszer
Az infrarendszer kültéri fűtésre is alkalmas

Infra panel rendszer kiépítése. A legkülönbözőbb felhasználási területeken az infrapaneles megoldások a lakások, tetőtéri manzárdok ideális fűtési technológiáját jelentik, mivel a fűtőelemeknek szinte semmilyen helyigénye nincs. Alkalmas továbbá kültéri felhasználásra: teraszfűtés, kervendéglő komfortossá tétele. A New Age panelek esztétikai megjelenése a legmagasabb igényeket is kielégíti, az egyéni elképzeléseknek is teret ad. A hősugárzó infrapanel éghető anyagra is szerelhető, ezért rendkívül jól alkalmazható tetőterek egyedi vagy központilag vezérelt fűtésére. Hétvégi házaknál is az egyik legegyszerűbb fűtési megoldás, bárhol lehet alkalmazni. Nyitott vagy félig nyitott kültéri teraszok fűtésére is alkalmas.

Infrafűtés az iparban és lakásokban: az infra panelek és sötétsugárzók használata gazdaságos és környezetbarát. Hasznos és egészséges a kerámiasugárzó rendszerek kiépítése a fűtés biztosítására munkahelyen és az otthonokban láthatatlan infravörös sugárzással. Gyárcsarnokok, ipari műhelyek fűtése ajánlott az egészségre jótékony hatású infrasugárzók alkalmazásával.