beépített terasz télikert
Teraszra épített tálikert Budapesten

Habár a télikertekben a nagy üvegfelületek miatt általában üvegház-hatás érvényesül, azonban általában nem elegendőek mediterrán vagy szubtrópusi klíma kialakításához. Az üvegház-effektusnak csak egy része az, hogy a napfény belép a télikertbe, és a benti hő nem sugárzik ki. A folyamatnak az is a része, hogy az üveg megakadályozza a meleg levegő keringését és eltávozását a beltérből. Ez azt jelenti, hogy a télikertben a hő gyakran felhalmozódik. Ekkor olyanmagas olyan hőmérsékletet eredményez, ami több növény számára akár túl forró is lehet.

A mediterrán vagy szubtrópusi klíma kialakításához számos tényezőre van szükség. Például megfelelő hőmérsékletre, napfényre, levegőáramlásra és a megfelelő talajnedvességre. A télikertekben általában nehéz megteremteni ezeket a körülményeket. Főleg, mivel a hely más irányú felhasználtsága és a hőmérséklet szabályozása nem olyan egyszerű, mint egy valódi, növénytermesztésre specializált üvegházban.

Azonban egy jól tervezett és jól karbantartott, más célra is használt (pihenőszoba, társalgó) télikertben lehet néhány mediterrán vagy szubtrópusi növényt nevelni. Ezek szépen növekedhetnek és virágozhatnak, ha a megfelelő gondozást biztosítjuk számukra. Érdemes olyan növényeket választani, amelyek megfelelően alkalmazkodnak az alacsonyabb fény- és hőmérsékleti körülményekhez. Ha kellő figyelmet fordítunk a megfelelő öntözésre, a talaj minőségére, valamint a megfelelő hőmérsékletre és szellőzésre, ezek a kultúrák szépen fejlődhetnek.

Télikertnek beépített terasz Budapesten

Bármely családi házhoz épített terasz befedése, beüvegezése és télikertté alakítása jó ötlet lehet, ha szeretne egy olyan pavilont létrehozni, amely az év minden szakában használható. És ahol élvezheti az időjárás előnyeit anélkül, hogy az időjárás viszontagságainak ki lenne téve.

Azonban érdemes figyelembe venni néhány dolgot, mielőtt belevágunk az építkezésbe. Először is, fontos ellenőrizni, hogy az adott terasz befedésére és beüvegezésére megvan-e a megfelelő engedélyünk. Ezen kívül, az építkezés költségei magasak lehetnek, mivel számos tényezőt figyelembe kell venni. Mint például: hőszigetelés, fűtés, vízelvezetés, szellőzés és az elektromos hálózat bekötése.

Helyes kialakítás esetén a létesítmény lehetővé teszi, hogy élvezze a természet közelségét bármikor az évben. Akár esik az eső, fúj a szél vagy hull a hó. Ezen kívül a télikert a lakásunk vagy a házunk bővítésének is számít, ami növelheti az ingatlan értékét. Továbbá akár újabb felhasználási lehetőségeket is kínálhat, mint például kikapcsolódási hely, hobbiszoba vagy dolgozószoba.

Milyen mediterrán növényeket nevelhetünk egy beépített budapesti teraszon?

A mediterrán növények többsége nagyobb hőmérsékletet és napfényt igényel. Ezért egy budapesti télikertben számos ilyen növény sikeres nevelése nehézségekbe ütközhet. Azonban van néhány olyan mediterrán növény, amely viszonylag jól alkalmazkodik a beltéri körülményekhez. Ezek közé tartoznak:

  • Citrusfélék – A citrom, a narancs, a grapefruit és a lime szép dísznövények, amelyek jól tűrik a beltéri körülményeket, nevelésükhöz azonban fontos biztosítani a megfelelő mennyiségű napfényt és nedvességet.
  • Olajfa – Az olajfa lombos, évelő növény, amely a mediterrán térségben honos. Télikertben történő nevelése számos előnnyel járhat, mint például a levelek díszessége és a gyümölcshozam.
  • Levendula –  egy igazán gyönyörű, illatos és színes növény, amely száraz talajban és napos helyen érzi jól magát. Beépített teraszon a szárazság megteremtése és a túlöntözés elkerülése fontos, hogy megelőzzük a penészesedést.
  • Rozmaring – A rozmaring egy nagyon aromás, lédús és ízletes fűszernövény, amely igényli a száraz talajt és a napfényt. Nevelése során biztosítani kell a megfelelő vízelvezetést és rendszeres ápolást, gondozást, hogy a növény egészséges maradjon.
  • Az oregánó egy további nagyon népszerű fűszernövény, amely mediterrán eredetű. Nevelése a beépített terasz körülményei között lehetséges, de biztosítani kell a megfelelő hőmérsékletet és a száraz talajt, hogy megelőzzük a betegségeket és a rossz szagokat.

Fontos megjegyezni, hogy a mediterrán növények nevelése beltéri körülmények között kihívást jelenthet, és fontos odafigyelni a megfelelő gondozásukra. Az ideális növényválasztás és a megfelelő gondozás segíthet abban, hogy sikeresen neveljük ezeket a növényeket akár Budapest belvárosában is egy beépített erkélyen vagy lodzsán.