használt notebookSzámítástechnikai berendezésekre nézve is létezik a vásárlókban egy elképzelés arról, hogy mi az olcsó és mi a drága. És hogy az, ami olcsó, az biztosan rosszabb is. De milyen értelemben? Gyenge a minősége? Nem működik jól? Rövid az élettartama? Mit szeretnének a vásárlók a pénzükért?

Nézzük meg, mire vágyik az átlag felhasználó. Általánosságban a márka az, ami a vevőt megszólítja. Továbbá a kinézet, a garanciák, a gyártó iránti bizalom. De számít az értékesítő személye, az üzlet megbízhatósága. Ám nem ezek minősítik a terméket. Hanem a fejlettsége, teljesítménye, stabilitása. Az ár / érték arány.

Mi teszi drágává a számítógépet, laptopot?

Bármely drága laptop természetesen lehet gyönyörű és dizájnos, de egyáltalán nem szemre való is. Gyártótól függ, hogy mennyire adnak a külalakra. Persze, a minőségnek jobban szeretjük, ha van stílusa, legyen akár sportos, akár elegáns.

Például az Apple termékei eleganciájukról híresek és arról, hogy nem változik tulajdonképpen a design. Az ASUS pedig minden modelljénél kipróbál valami újat. Költséges megoldások. Az áron sokat tud emelni az anyaghasználat,  a komplex belső felépítés. Egy erősebb új generációs processzor, egy újabb videokártya nagyon sokat nyom a latban.

De akkor mitől lehet olcsóbb a hardver ára?

Attól, hogy használt. Ettől csökken az ár nagyobb mértékben, mint az érték.

Gépünk megfelelősége természetesen attól is függ, milyen eszközt keresünk és mi rá a keretünk. Böngészéshez nem kell fél milliós számítógép. A használt hardvereszközök piacán már lehet találni akár 75-100 ezer forintért is jó laptopot. De ezek vajon eléggé nívós számítógépek? Az olcsó notebook vajon mit tud? Mihez elég?

Használtan minőségi vagy olcsó gépet vegyünk?

Olcsót ÉS minőségit! Az elmúlt évtizedek világszerte arról szóltak, hogy fogyasszunk minél többet. Cseréljük le eszközeinket minél újabbakra, váltsunk, fejlődjünk. Ez vonatkozott mindennapi használati tárgyra, ruhákra, de elektronikai eszközökre is. Az elmúlt pár évben azonban azért láthatunk arra irányuló tendenciát, hogy ez a dolog megváltozzon. A nagyobb cégek igyekeznek legalább az elektronikai hulladékkal kezdeni valamit.

2023-ben használt laptopot vásárolni értékmentést és környezettudatosságot jelent. Másrészt magunknak is jót teszünk. De mégis miért?

Gépparkjuk darabjain általában a nagyobb cégnek adnak túl. Ezek tehát legtöbbször csupán leselejtezett, de nem értékcsökkent laptopok. Olyan használt üzleti mobil PC-kről van tehát szó, amelyek jól működtek, esetleg kicsit elavultak. A cégek csupán lépést szeretnének tartani a legújabb technológiai újításokkal.

home office laptopDe mitől üzleti egy használt üzleti laptop? Ezek sokban eltérhetnek nem üzleti társaiktól. Főbb jellemzőik:

  • Megbízhatóság
  • Strapabíróság
  • Időtállóság
  • Bővíthetőség

Egy used business notebook esetében kiemelten fontos, hogy a hardver megbízható legyen, hogy ismerjük a gyártót, legyen szerviz a közelben. Ezeken a gépeken általában nagy terheléssel nem járó irodai szoftverek futottak. Így kisebb szervizi felújítás, újrainstallálás, esetleg memóriabővítés után remek otthoni szórakoztató elektronikává vagy home office eszközzé válhat. Féláron, negyedáron.

technika | technológia | értékesítés | hardver szerviz | használ cikk árak