wpc kerítés felújítás

Milyen kerítést szeretnénk felújítani?

A több évtizeddel ezelőtt épített családi házaknál a kerítés építésénél viszonylag kevés építőelem variálására volt lehetőség. Az épületek túlnyomórészt valamilyen kerámia téglából épültek, leggyakrabban kisméretű tömör téglából, későbbiekben valamilyen “lyukacsos” téglából. Másik gyakori megoldás az acélvázra, zártszelvényre, vagy szögvasra szerelt fa léckerítés. A tégla ritkább volt, mert az abban az időben hiánycikk volt, inkább házépítésre használták, a léckerítés volt a gyakoribb megoldás. Ez utóbbit lehet kreatívan wpc kerítés segítségével felújítani.

Léckerítés kialakítása

Fa kerítés kitűnő alternatívája a wpc kerítés. A hagyományos fa kerítés úgy néz ki, hogy egy acélváz kerül rögzítésre a kerítés lábazatra. Ez lehet valamilyen acél oszlopos megoldás vízszintes deszkázással, vagy valamilyen keretszerkezet, bármilyen irányú elhelyezéssel.

Másik variáció, hogy épített pillérek közé két sor fémprofil kerül és arra függőlegesen, jellemzően kapupánt csavarral került fel a faborítás.

Wpc kerítés a fakerítés helyére

A meglévő fa burkolatot le kell szedni, itt kérdés az, hogy a régi kapupánt csavarok mennyire korrodáltak össze. Egyszerű esetben le lehet csavarozni, egyébként csak a vágás a megoldás. Az vasat érdemes ismét lefesteni, hogy az állagát megóvjuk.  Leszerelés után tervezhetjük a wpc kerítés kiosztását. Felmerülő probléma, hogy a kapupánt csavarok helyét hogyan orvosoljuk. A régi deszkák nem mindig olyan méretűek, mint a wpc kerítés deszkák. Ezért a furatok nem feltétlenül esnek egybe. Ezzel gyakorlatilag nem sok mindent lehet kezdeni, a furathelyek gyakran kilátszanak, de ez nem fogja nagyon az összképet rontani.

Vízszintes vagy függőleges

A legkönnyebben tervezhető a függőleges kiosztás. Az 580cm hosszú wpc kerítés szálak veszteségmentesen darabolhatóak 83, 96, 193 vagy 145cm-es darabokra, ez a legtöbb esetben megfelel a kerítés és a kapuk magasságának. Az elemeket célszerű végzáró dugóval ellátni, ez egyrészt esztétikai, másrészt a rovarok ellen javasolt. Az elemek felső síkjánál kell figyelni, hogy vízszintes vonalat alkossanak. Az alkalmazott hézag már esztétikai kérdés, sűrűbben-ritkábban, ahogy az ízlésünk diktálja.

Modernebb megjelenést tükröz a vízszintes kiosztás. Ehhez gyakran kiegészítő lakatosmunkára lehet szükség, hiszen a fához alkalmazott rögzítési távolságok nem mindig felelnek meg a wpc kerítés igényeinek. A kamrás szerkezetből adódóan ugyanis maximum 140-150cm-enként az elemeket rögzíteni kell.

Rögzítés

Kerítés rögzítésére általában két csavarfajta szokott szóbajönni. Az egyik és leggyakoribb a kapupánt csavar. Ez már egy kicsit elavult, ennél sokkal esztétikusabb és gyorsabb, ha valamilyen opelcsavart alkalmazunk. A furatokat a hőmozgás miatt a wpc-ben oválosítani kell, de azt az opelcsavar feje esztétikusan eltakarja.