mobil internethálózatok
Online szolgáltatások. A Google-keresést az internethálózat teszi lehetővé

Az okostelefonok megjelenése mérföldkő volt az internet elterjedésében, áttörést jelentett annak lehetősége, hogy zsebre vághattuk és magunkkal vihettük az internet-hozzáférésünket. E téren folyamatos a fejlődés. Nagy lépésnek számított a 3G egy vezeték nélküli mobilinternet szabvány megjelenése, amely immár a harmadik generációt képviselte a történetben és jóval nagyobb adatátviteli sebességre lett képes, mint a második generációs 2G.

Ma a 3G az okostelefonos internetezés alapja, erre a szerepre a Nemzetközi Távközlési Egyesület választotta ki. A szabványt folyamatosan bővítik.

Ám a továbblépés elkerülhetetlen.A világ nagy részén, a mobilinternet és általában a mobil kapcsolat folyamatosa a 4G hálózatra települ át. Amerikában már évek óta tesztelik az 5G hálózatok lehetőségeit és megoldásait.

A mobiltelefon hálózatok és szolgáltatások fejlődése

A vezeték nélküli hálózatok fejlődése

A rádiótávközlési rendszerek fejlődési trendjei és fejlesztési célkitűzései szerint a jelenlegi rendszereket: GSM, MDN, ERMES, PCN, TETRA, FPLMTS, UMTS, MBS fokozatosan felváltják az ötödik generációs rendszerek (5G).  Az új mobiltelefonos és távközlési rendszerek, fejlődésük során, az előző rendszerek szolgáltatásait egyesítik. Az sms küldés a mobiltelefon technológia első éveitől jelen van az online szolgáltatások között, és a legújabb technológiák mellett is megmarad kommunikációs és marketing eszközként. Mint ahogy Google és SEO nélkül is elképzelhetetlen a világháló.

Az ISDN rendszerek fejlődése folyamatosnak mondható, ugyanakkor jelentős változás az infrastruktúrában nem figyelhető meg. Az N-ISDN jellegű rendszerek kiépítettsége és szolgáltatásuk minősége tartósan megfelel a GSM, OSI-MDN, PAMD, PCN rendszerek működtetéséhez.

UMTS rendszer

Sok országban a harmadik generációs mobil adatközlési technológiák bevezetése van folyamatban. Ilyen 3G rendszer az UMTS is. Valójában sok helyen az UMTS az ETSI rendszer keretében került előzetes definiálásra. Ez a rendszer elvileg támogatja és lehetővé teszi a távközlést (pl. tömeges sms üzenet küldés) bármilyen helyen, bármilyen környezetben. E rendszer, műholdas távközlési, átviteli és előfizetői megoldásokat, hozzáféréseket is magába foglal. Az UMTS rendszerre a 2 GHz-es sáv vehető figyelembe, a rendelkezésre álló sávszélesség összesen 230 MHz. Ez már bőven elegendő a mobil internet, vagy a mobil televíziózás igényeinek kielégítésére.

Ukrajnában is terjeszkedik a 3G mobilhálózat

2015 nyarán nyílt meg rá a lehetőség, hogy a nemzeti mobiltelefonos kommunikációt nyújtó cég monopóliumát megtörve, minden Ukrajnában működő mobiltársaság 3G hálózatot építhessen ki.
Valójában a HSDP és EVO valamint kezdetleges 3G standardok már korábban is működtek, de maximális adatátviteli sebességük 7 Mbit/sec volt. A 2015-16-os fejlesztéseknek köszönhetően elvileg ez a sebesség, mely a mobil internet szolgáltatásban lett elérhető, mintegy 42 Mbit/sec. A fejlesztések egyik mozgatórugója, hogy az egyik nagy ukrán mobilszolgáltatót felvásárolta a világ legnagyobb, Angliai székhelyű távközlési szolgáltatója.

Ukrajnában a mobilszolgáltatás az Európai árakhoz képest nagyon olcsó. Feltöltő kártyás előfizetés esetében, ha csak hálózaton belül telefonálunk és küldünk sms üzeneteket, átszámítva havi 300 forintnál nem kell többet költenünk. A bevezetésre kerül 3G mobil internet hozzáférés havi díja sem haladja meg az 1000 forintot. Figyelembe kell azonban venni, hogy ez az összeg, majdnem 10%-a  az ukrán minimálbérnek.

Összességében elmondható, hogy Ukrajna halad a távközlési fejlesztések rögös útján, bár megfontolandó lett volna egy fejlődési szintet kihagyni és azonnal egy olyan szintre lépni, mely szintet a világ országaiban már elértek, és nem szükséges újra végigjárni az alacsonyabb szinteket. 2015-tő figyelhető meg, hogy Ukrajnában is terjeszkedik a 3G mobilhálózat minden megyében.