Antioxidánsok bevitele szervezetünkbe

Bioterápia - zöld tea terápiaTudományosan alátámasztott tény, hogy minőségi táplálkozással – amelynek rendkívül fontos része a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás – szervezetünk hozzájuthat a szükséges mennyiségű antioxidánsokhoz. Erre rendszeres teaivással is rásegíthetünk.

Napjainkban, elsősorban a fejlett országokban, hatalmas népegészségügyi problémát jelentenek az időskori degeneratív szembetegségek, például a központi éles látást szolgáló ún. sárga folt károsodása. A jelenség hátterében az áll, hogy az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a sárga foltban a lutein- és zeaxantin-szint koncentrációja, aminek következtében a szem fotoreceptorai könnyebben sérülnek. Az említett anyagok az antioxidáns (sejtvédő) hatású karotinoidok családjába tartoznak, a szemben hatékony szűrőként működnek a nagy energiájú és ezért agresszív szemkárosító hatású kék vagy ultraibolya fénnyel szemben. Közömbösítik a sugárzás hatására keletkező, a sejtek pusztulásához vezető szabadgyököket.

A karotinoidok elsősorban az intenzív színű (élénkpiros, sárga, sötétzöld, bíborszínű) zöldségek és gyümölcsök

  • paradicsom,
  • paraj,
  • sütőtök,
  • sárgarépa,
  • cékla,
  • kukorica,
  • sárgabarack,
  • sárgadinnye

– illetve ezek leveinek fogyasztásával jutnak be szervezetünkbe. Ebből az élelmiszercsoportból az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján

naponta legalább 40-50 dekányi mennyiséget kellene elfogyasztanunk.

Természetesen a táplálkozás minőségének hatása van a szem lutein és zeaxantin koncentrációjára is, a felmérések eredményei szerint azonban a szükséges antioxidáns mennyiség, a táplálkozási hibák következtében, az esetek nagy részében nem jut be szervezetünkbe.

Pedig a szakemberek véleménye szerint a luteinben és zeaxantinban gazdag étrend fogyasztásának lényeges szerep jut az időskori degeneratív szembetegségek megelőzésében (is).

A kutatások során terápiás, prevenciós lehetőségként felmerült az említett antioxidánsok étrend-kiegészítők formájában történő használata is, azonban e területen még további vizsgálatokra van szükség.

Bioterápia – teaterápia

Egészséges ital, és megelőzheti a rákos sejtek kialakulását a tea. A zöld és fekete teában lévő polifenolok – főként a katekin – erős antioxidáns hatása a daganatok megelőzésében már bizonyított tudományos tény, de jó hatással alkalmazható például a pánikbetegek preventív terápiájában és a depresszív hangulat eloszlatásában.

Egy nemrégiben végzett vizsgálat során PC12-es izolált daganatsejteken mutatták be a fekete és zöld tea polifenol tartalmának jótékony hatását. A kísérlet során igazolást nyert, hogy az említett anyagok megváltoztatták a sejteket károsító szabadgyökök keletkezését, a zsírsavak és a fehérjék oxidációját. A sejtek tea polifenolokkal történő kezelése eredményeként megfigyelhető volt a természetes sejtpusztulás (apoptózis) felgyorsulása (daganatsejteknél), amelyet a DNS fokozott lebomlása, valamint az apoptózist jellemző enzimek aktiválódása jelzett.

Ezek az eredmények megerősítik a tea katekin tartalmának preventív hatását, valamint felvetik a terápiás alkalmazás lehetőségét is.