olvasás rontja látást szemet

Kultúrakerülő körökben elterjedt a téves nézet, miszerint a sok olvasás rontja a szemet. Egyes statisztikák szerint megszaporodott világszerte a rövidlátók száma. A rövidlátás civilizációs betegség lett, azonban ez semmiképp nem hozható összefüggésbe az olvasással, sokkal inkább a számítógép, laptop vagy mobiltelefon képernyőjének odaadó figyelésével. Ugyanakkor az is vitathatatlan tény, hogy a kitartó olvasás közben a szemmozgató izmok magas terhelésnek vannak kitéve, ámde nincsenek arra vonatkozóan konkrét kutatási eredmények és statisztikai kimutatások, mérések, hogy a sok olvasás valóban rontaná a látást.

További kérdések és válaszok a látásról

Milyen sport kerülendő szemsérülés esetén? Szerezhető-e színtévesztéssel jogosítvány? Mire nem jó a lézeres szemműtét? Ronthatja-e a sok olvasás a szemet? Mikor finanszírozza a tb a szemhéjplasztikát? A szakértő válaszol.

Kérdés: Nemrégiben felsértettem a szaruhártyámat egy jegyzetfüzet sarkával. Egy napig nem láttam, de gyorsan gyógyul: kaptam antibiotikumot, kenőcsöt, és már csak picit érzékeny. Mennyi ideig nem sportolhatok?

Válasz: Az, hogy egy napig nem látott, valószínűleg nem azt jelenti, hogy megszűnt a fényérzékelése, és minden sötétbe borult ön körül. Inkább rendkívül heves szemfájdalma lehetett, könnyezéssel súlyosbítva, amitől alig tudta kinyitni a szemét, ha mégis, nagyon homályosan látott. Válaszolva a kérdésére: amennyiben nem vizes sportról – úszás, műugrás, vízilabda stb. – vagy sportlövészetről, vívásról van szó, bármit nyugodtan, kockázat nélkül csinálhat.

Kérdés: Fiam B kategóriást jogosítványt szeretne. Az orvosnál derült ki, hogy színtévesztő. Előtte sosem volt ilyen jellegű gondja, de az orvosnál a „baboskönyvből” csak 2 -3 számot tudott elolvasni. A szemészeten a háziorvos döntésére bízták, hogy az alkalmasságát megállapítsa, ő viszont nem vállalja a felelősséget. Mit tehetünk?

Válasz: A B kategória személygépkocsit jelent, de nem azonos – igaz legtöbbször egybeesik – a I. kategóriával, vagyis a nem hivatásszerű elbírálással. A II. kategória esetén – ami a kizárólag személygépkocsit vezető taxist, a buszsofőrt, vagy a kamionost egyaránt magába foglalja –, kizáró tényező a színtévesztés, de „hobbisofőröknél” nem. A közelmúltban változott a gépjármű-vezetők egészségügyi elbírálásának néhány részlete, de a színlátás, sőt egyik szemészeti vizsgálat elbírálása sem módosult.

Kérdés: 22 éves vagyok és gyerekkorom óta szemüveges. Néhány éve úgy érzem, hogy a szemüveg zavar a látásomban. A bal szememre kancsal vagyok és rosszul látok, a jobb szemem is rossz, de nem kancsal. Mikor felteszem a szemüvegem, fáj a fejem és rossz a közérzetem, s mikor leveszem, akkor sem múlik az érzés. De, ha napokig nem viselem a szemüvegem, a látásom élesebbé válik. Lézeres szemműtéttel korrigálható lenne-e a gondom?

Válasz: A lézer nem csodaszer. A látásjavító lézeres szemműtét feltétele az egészséges szem, ami segítség (szemüveg, kontaktlencse) nélkül ugyan homályosan lát, de tökéletesre korrigálható. A kancsalságot, a szem hibás tekintési irányát nem lézerrel operálják. Hogy önnek kell-e és milyen szemüveg, illetve, hogy operálható-e a szembetegsége, azt vizsgálat alapján lehet megítélni.

Kérdés: Koraszülöttségem miatt gyerekkorom óta szemüveget viselek. 26 évesen -4,0-es a dioptriám van, cilinderrel. Egyetemre járok és sokat olvasok, úgy tudom, ez rontja a szemet. Sajnos eléggé aggaszt, hogy a tanulás miatt tovább romolhat a szemet. Mit tehetnék? Esetleg, ha otthagynám az egyetemet, akkor állandósulna ez a dioptria?

Válasz: A -4,0-es dioptria a középsúlyos rövidlátás kategóriájába esik. Nagyon sok nem-koraszülött embernek van ennél többre szüksége, de ez nem elég ok arra, hogy félbe hagyja tanulmányait. A tanulás nem fogja elrontani a szemét, csak nagyon figyeljen a jó megvilágításra, a megfelelő (körülbelül 35-40 cm-es) olvasótávolságra, illetve a számítógép előtt töltött idő hosszára.

Kérdés: Szemhéjplasztikával kapcsolatban szeretném tanácsát kérni. Egy orvos azt mondta, hogy mivel a szemműtétem miatt ereszkedett meg nagyon a szemhéjam és ez már lassan kezd zavarni a látásomban is, ezért ezt a műtétet meg lehet csináltatni tb-re is. Ez valóban megoldható?

Válasz: Vannak olyan úgynevezett rekonstrukciós, más szóval helyreállító plasztikai műtétek, amiket a tb finanszíroz. Amennyiben orvosa, ismerve az ön állapotát úgy látja, a műtét indokolt, megcsinálhatja a műtétet a társadalombiztosítás terhére.


Más egészségügyi problémákra megoldás: Játékos pszichoterápia gyermekeknek

Mobiltelefon képernyőjével a Google-kereséssel megtalált honlap olvasása megerőltető. Nem egészséges életmód a szervizben vásárolt használt laptop szüntelen figyelése.