Hosszabb ideje elérhetetlen a PR-cikkben eredetileg hivatkozott termékoldal. Link törölve.

bűtorgörgő

A bútorgörgők hathatós segítséget adhatnak nekünk abban, hogy egy-egy bútort könnyebben mozgathassunk egyik pontból a másikba. Ez több téren is előnyös lehet, hiszen így nem vagyunk helyhez kötve például egy munkaasztal használatakor. Ehhez azonban mindenképp érdemes a megfelelő görgőt kiválasztani. Ezt megkönnyítendő az alábbiakban a bútorgörgők fajtáit gyűjtöttük össze.

Bútorgörgők felhasználása

A bútorgörgők maradéktalanul alkalmasak lehetnek az alábbi bútortípusok könnyebb mozgatására:

  • terjedelmesebb bútordarabok,
  • nagyméretű fiókos tárolók,
  • irodai székek.

A bútorgörgők különböző változatai a felhasználás módjához igazodó kialakításúak, ám ma már a dizájn is befolyásolja formai megjelenésüket.

Bútorgörgők fajtái

Ma már a bútorgörgők választéka igen bőséges. Egy sérült görgő kicserélésekor előfordulhat, hogy egyszerűbb az összes darabot hasonlóra cserélni, mert ezzel sok utánjárást mellőzhetünk. Ilyen esetben elsősorban a görgők felerősítése mellett a méretük lehet mérvadó a cseréhez. Bútorgörgő vásárláskor alapjában véve az alábbi fajtákat találkozhatunk:

  • talpas görgők,
  • ferde tengelyű görgők,
  • csapos bútorgörgők,
  • fékezőkaros bútorgörgők.

Talpas bútorgörgők

Az önbeálló talpas görgőket csavarozva lehet felerősíteni a bútorok aljára. A sajtolt acél talpas, önbeálló kivitelűeket csavarokkal lehet a régiek helyére felerősíteni, de lényeges a talp mérete is. Ez általában igazodik a görgő átmérőjéhez, a nagyobbaknál nő a talp mérete is.

A görgők átmérője általában 27-52 mm, talpméretük 28-42 mm közötti, terhelhetőségük pedig 20-80 kg között, típustól és gyártmánytól függően változik.

Fékezhető bútorgörgők

Talpas bútorgörgő vásárlásakor fékezhető változataik is beszerezhetőek, amelyeknél a görgő forgása a védőburkolatból kiálló kar lenyomásával fixálható. Az ilyen görgőket általában olyan elmozdítható bútordarabokon célszerű alkalmazni, amelyeknél időlegesen fontos a bútordarab rögzítése.

Ferde tengelyű bútorgörgők

A talpas görgők különleges fajtái a ferde tengelyű bútorgörgők, amelyeket többnyire sajtolt acél forgótalppal lehet felerősíteni. A görgő anyaga fém, lágy poliuretán futófelülettel ellátott. Általában csak párban szerezhetők be, teherbírásuk akár 35 kg is lehet görgőkként.

Egyenes bútorgörgők

Az egyenes görgőket általában nagyméretű fiókok, vagy más terjedelmes, súlyos bútordarabok egyenes irányú mozgatásánál célszerű alkalmazni. E görgők préselt acéltalp segítségével csavarozhatók a bútorok aljára. A görgő anyaga általában keménygumi vagy egyéb kopásálló műanyag, a talpmagasságuk a görgő méretétől függően változhat, míg teherbírásuk 20-60 kg közötti, és bármilyen sima padlón könnyű mozgatást tesznek lehetővé.

Csapos bútorgörgők

A bútorgörgők másik nagy csoportjába tartoznak az úgynevezett csapos bútorgörgők. Ezek felerősítéséhez külön hüvelyt kell a bútorlábba rögzíteni, és a bútorgörgő csapját a hüvely gyűrűrugója rögzíti.

Ezeknél a típusoknál fontos a hüvely, illetve a csap átmérője és annak hossza. A talpmagasságuk általában 60-65 mm, a csapátmérők 8 valamint 10 mm-esek, magasságuk pedig többségükben 33 mm. Teherbírásuk 20 kilogrammtól 80 kg-ig terjedhet, a görgők átmérője pedig általában 40-50 mm között változik.

Összegezve

A bútorgörgők esetében tehát több típus közül is válogathatunk, melyek mindegyike más-más teherbírással és gördülési képességgel rendelkeznek. Emiatt mindenképp érdemes alaposan megfontolni milyen bútorgörgőt is választunk.


 

Elérhetetlenné vált a PR-cikkben eredetileg linkelt oldal. Helyette: