A depressziós édesanyák gyermekeinek magasabb a stressz-hormon szintje, gyakoribb, hogy neurológiai problémáik vagy kognitív viselkedési zavaraik vannak – számoltak be erről nemrégiben a Michigan Egyetem kutatói. Kutatásaik összefoglalására Dr. Kállay O. Béla pszichiátert kértük meg. Szerinte a jelenség lényege a következő:

A  kutatási eredmény egyik lehetséges magyarázata az, hogy a depressziós anyák gyerekei érzékenyebbek a stresszre és sokkal erőteljesebb választ adnak rá, ráadásul kevésbé tudnak megnyugodni feszült helyzetekben. Az amerikai kutatók az anyai depresszió és a gyermekek neuroendokrin rendszerének fejlődése közötti kapcsolatot vizsgálták, amelyik nevezett rendszer a szervezet stressz-reakciójáért, a hangulatért és az érzelmekért felelős.

A depressziós édesanyák gyermekeinek két hetes korukban kisebb volt az izomtónusuk, mégis gyorsabban reagáltak olyan ingerekre, mint egy harang vagy csörgő hangja vagy mint azok a fényingerek, amelyek segítségével az idegrendszer érettségét vizsgálják.

Nehéz megmondani, hogy ezek a reakcióválaszok mikortól válnak kórossá, vagy milyenek a hosszú távú hatásai – állítja az eredményeket bemutató tanulmány. A kísérletek még kezdeti stádiumban tartanak. A kutatók célja, hogy megtalálják azokat az édesanyákat és gyermekeiket, akik több figyelmet igényelnek, illetve, hogy kiemeljék közülük azokat, akik a szülés utáni segítő programokból a legtöbbet profitálhatnak.

A kutatók szerint azon kismamáknak, akik terhesség alatt megtapasztalták a depresszió tüneteit, célszerű szakember segítségét kérni. Megjegyzik, hogy a segítség, illetve a szülés utáni jó anya-gyermek kötődés fokozza a gyermekek idegrendszerének fejlődését és csökkenti a stressz-hormonok szintjét.