Közzétett tanulmányok jegyzéke

A kárpátaljai magyarság szociális helyzetéről

Márku Anita és Hires Kornélia

A Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola LIMES Társadalomkutató Intézete az elmúlt év közepén egy szociológiai felmérés keretében 29 településen közel 600 kárpátaljai magyar család szociális helyzetéről végzett felmérést. A vizsgálat a maga nemében egyedülálló, mert mindeddig csak becslések voltak arról, milyen körülmények között is él egy átlagos magyar család Ukrajnában.

A vizsgálat adatai szerint a megkérdezett 595 család 89 %-a magán tulajdonú kertes házban él (1. ábra).

1. ábra. Kárpátaljai magyar családok lakásviszonyai (595 család adatai alapján)

Egy átlagos kárpátaljai magyar család lakásának alapterülete 100 m2 (a felmérésben résztvevők 72 %-a él ilyen lakásban; lásd a 2. ábrát).

2. ábra. Kárpátaljai magyar családok lakásának alapterülete (595 család adatai alapján)

Kárpátalja magyarlakta területének infrastrukturális helyzetét jól jellemzi, hogy a családok 46 %-a fa és széntüzelésű kályhával fűti télen lakását, és mindössze 13 % élvezi a saját gázkazán vagy konvektor nyújtotta kényelmeket (3. ábra).

3. ábra. Kárpátaljai magyar lakások fűtési viszonyai (595 család adatai alapján)

Központi vezetékes vízellátás a háztartások 30 %-ában van, 42 % pedig saját kútból nyeri a vizet. Fürdőszoba a lakások 80 %-ban található, angol WC-je ugyanakkor mindössze a vizsgálatba bevont családok egyharmadának van (4. ábra).

4. ábra. Kárpátaljai magyar lakások infrastrukturális felszereltsége (595 család adatai alapján)

A lakások felszereltsége megmutatja, mely háztartási eszközök tartoznak hozzá egy átlagos kárpátaljai magyar család mindennapjaihoz. Gyakorlatilag szinte minden lakásban van gáztűzhely (91%), hűtőszekrény (97%), mosógép (90%), televízió (99%), rádió (93%). Villanysütőre (80%), porszívóra (74%) vagy magnetofonra (72%) azonban már nem minden családban akadhatunk. Viszonylag keveseknek telik a manapság oly divatos hűtőládára sem (53%), telefonja pedig a megkérdezett 595 család közül mindössze 237-nek (40%) van. Személygépkocsi viszont a családok 43 %-ában van.

Úgy tűnik, vidékünkön még luxuscikknek számít az automata mosógép (21%), a mikrohullámú sütő (14%), a kenyérpirító (15%), a videomagnó (26%) vagy a CD-lejátszó (11 %). A személyi számítógép (8%), a mobiltelefon (8%) vagy éppen az automata mosogató (3%) birtoklása pedig ma még nagyon távoli a legtöbb kárpátaljai magyar család számára. A háztartások felszereltségét az 5. ábrán foglaltuk össze.

5.ábra. A kárpátaljai magyar háztartások felszereltsége (595 család adatai alapján)

A vizsgálatba bevont 595 családban élő 578 aktív, munkaképes korú nő élt. Ezek 28,7 %-a  volt munkanélküli. Az 554 munkaképes korú férfi 18,8 %-ának nem volt állása, és további 8,3 % csak alkalmi munkákból képes eltartani családját. A munkaképes korú férfiak és nők foglalkoztatottságát a 6. és 7. ábrán tüntettük fel.

6. ábra. 595 kárpátaljai magyar család munkaképes korú nőjének foglalkozása

7. ábra. 595 kárpátaljai magyar család munkaképes korú férfijának foglalkozása


 

 

 

 

 

 

 

Honlapoptimalizáló Kettenklub | BDK-seo-net | Keresőoptimalizálás - BDK web | Linképítő seo BDK Blog | Seo Kárpátalja piréz Blog | Asszociációs játék | Vipera Kárpáti Nyúz - Balla D. károly elérhetőség, cím, telefonszám, email, életrajz, könyvek | szembesülés könyv szöveg - online

google helyezés - bdk kárpátalja honlapoptimalizálás - arvisura seo google keresőoptimalizálás és linképítés - keresőmarketing

Keresőoptimalizálás | | Google honlap optimalizálás / seo web optimalizálás / Honlap optimalizálás | Honlap optimalizálás - seo | seo Keresőoptimalizálás | mobil marketing szolgáltatás #sms kampány / seo Google optimalizálásLink-építés - LinkmarketingHonlapoptimalizálás, linkmarketing Link marketing - kereső optimalizálás | seo google első link

website statistics »» Honlapoptimalizálás - SEO «« / Kárpátalja: utazás, szállás / Szolgáltatás Kárpátalján | budapest - szolgáltatás, vállalkozás, cég